Popenec – plevel, který je spíše kořením a léčivkou

V poslední době je v módě zpracovávat divoké bylinky a různé plevele. A bylo už na čase. Je totiž velmi jednoduché jít a sebrat z trávníku bylinky, které tam bez vašeho přičinění a námahy vyrostly. Jedinou podmínkou je mít někde ve své blízkosti obyčejný trávník nebo louku.

Na anglickém pažitu se totiž hledá cokoliv jiného než tráva velice obtížně.

Doma se mi smějí, že zase dělám něco špatně – opačně. Hýčkám si totiž a přesazuji plané rostliny (pro někoho plevele) do zahrady a do trávníku, místo abych se jich zbavovala. Naštěstí se v tomto případě nemusím tolik snažit. Jelikož máme dům postavený na bývalé pastvině, není u nás o pestrý trávník nouze.

A když mi něco chybí nebo bych chtěla, aby se některé rostliny vyskytovaly ve větší míře, snažím se je doplňovat.

Což je vlastně základ zahradničení – vysadit si to, co potřebujeme a chceme! Jen nechodím nakupovat do obchodu ale do okolní přírody. Z okolních zahrad a luk si vyrýpnu, co mi přijde potřebné.

Držím se zásady, že si k sobě do zahrady přesazuji pouze rostliny běžně rozšířené a nikdy z místa, kde se vyskytují, nevezmu všechny – pouze pár kusů.

Jedna z výhod těchto rostlin je jejich odolnost a snadné množení.

Popenec obecný

Jednou z mých nejoblíbenějších jarních bylinek je popenec. Lidově se nazýval kondelík, ale toto jméno už většině z nás asi moc známé nepřipadá. Tato rostlina je perfektní svou všestranností.

U nás se nejčastěji vyskytuje popenec obecný. Má parádní jméno a krásné modro-fialové květy.

Jednou z jeho největších výhod je jeho časnost. Na zahradě ho nacházím mezi prvními jarními rostlinkami a také jeho největší síla je asi do května.

Použití v kuchyni

JÁ SI HO CENÍM PRO JEHO KOŘENĚNOU VŮNI! Je první rostlinou, co mi plave čerstvá v jarní polévce. Dá výbornou chuť karbanátkům, nádivkám a pomazánkám. Velkou parádu nadělá i pokrájený do vaječné omelety.

Občas s ním posypu i vařené brambory nebo ho přidám do salátu pro oživení chuti.

Používám ho všude tam, kde bych použila petržel nebo pažitku.


Na zimu se dá uchovat pokrájený a naložený se solí v oleji. Lžička této dobroty udělá v zimě s polévkou hotové divy.


Léčivé vlastnosti popence

V neposlední řadě je popenec významný i jako léčivá rostlina. Užitečná je hlavně na jaře k očistě organismu a k podpoře trávení.

Popenec také rozpouští hleny, napomáhá léčit záněty horních cest dýchacích a klidní kašel. Proto je významnou složkou čaje proti dráždivému kašli:

ČAJ PROTI DRÁŽDIVÉMU KAŠLI

  • 5 dílů nati violky vonné
  • 3 díly oregana neboli dobromysli
  • 3 díly listu podbělu
  • 2 díly natě popence
  • 2 díly plodu fenykl
  • 2 díly květu a listu slézu

Dvě lžíce této směsi se zalijí ½ l  vroucí vody a nechá se 20 minut zakryté louhovat. Čaj by se popíjí po douškách celý den.

Je možné ho přisladit medem. Aby nám med přinesl krom sladké chuti i nějaké prospěšné látky, je důležité ho přidávat až do vlažného čaje!

Podívejte se venku kolem sebe a jsem zvědavá, zda tuto nenáročnou rostlinku najdete a jestlli si ji zamilujete tak jako já.

Pro úplnost nakonec

Za všechny tyto vlastnosti vděčí popenec hlavně velkému obsahu tříslovin, silic, hořčin, draselných solí a dalším složkám. Konzumace čerstvé rostliny navíc obohatí naše těla o provitamin Avitamin C.

Pokud vás seznámení s touto bylinkou zaujalo, můžete se o dalších dozvědět v klubu JEDLÁ ZAHRADA SNADNO A ELEGANTNĚ, kde se dozvíte víc o tom, jak si vytvořit vlastní jedlou zahradu.

V klubu najdete:

  • Týdenní kalendárium zahradních činností,
  • praktické rady ohledně zahradničení i sběru divoce rostoucího býlí,
  • návody a recepty, jak z toho vykouzlit dobroty pro celou rodinu,
  • mnoho další inspirace, jak elegantně na jedlou zahradu.

Více informací o klubu najdete ZDE.

Neustále mě překvapuje, kolik nám zahrada může poskytnout hojnosti, když máme otevřené oči i mysl. Na své zahradě pěstuji ruku v ruce s přírodními zákony pestrou škálu zeleniny, ovoce i bylinek. Baví mě vše zpracovávat a hledat další možnosti využití pěstovaného i divokého! Mám radost, když mohu ostatním ukázat, jak si vytvořit vlastní jedlý ráj z toho, co je kolem k dispozici - snadno a elegantně!
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů