Tento článek, původně napsaný před časem, jsem právě osvěžila s čerstvými tipy – přidala jsem recept na oxymel, fermentované limonády, pár tajných triků pro krásu i domácí lékárnu. Protože jablečný ocet je prostě víc než jen ocet! 🍏
Nepasterizovaný jablečný ocet v sobě skrývá tolik možností, že se doma stane nenahraditelným:
A nejlepší na tom je, že si ho můžeš snadno vyrobit doma – klidně jen ze slupek nebo padančat. A pokud ho naliješ do pěkné lahvičky, máš skvělý domácí dárek (třeba i k Vánocům 🎁).
Překvapivě potřebuješ jablka. Můžeš však použít padančata, přemrzlá či jinak vzhledově nehezká nebo slupky a ohryzky. Díky tomu zpracuješ i to, co by jinak skončilo v lepším případě na kompostu.
Je lepší, pokud jablka nejsou nijak stříkaná chemií během jejich pěstování. Jablka je totiž lepší příliš nemýt, aby se nesmyly divoké kvasinky, které žijí právě na jejich povrchu. Takže raději použij malá nevzhledná jablka ze zanedbaného sadu nebo od méně frekventované silnice než ty naleštěná z obchodu.
Osobně si vyrábím ocet z padaných jablek na konci léta a na podzim. Ale v průběhu zimy pak mám na okně další sklenici na jeho výrobu, kam průběžně přidávám právě ty slupky z jablek, jejich jadřince, ohryzky a případně nedojedené kousky, které jsou okoralé – nikdo už je nechce jíst, ale jinak jim nic není.
Hotový ocet se nekazí. Případné zakalení nebo gelová blanka na povrchu je tzv. octová matka – můžeš ji použít jako startér/aktivátor dalšího kvašení.
Vadí ti jeho typické octové aroma?
I s tím jde pracovat. Stačí, když do octa naložíš slupky od citrusů, borovicové jehličí nebo třeba levanduli. Získáš tak voňavý a přírodní prostředek, který je připraven k použití.
Kromě kyseliny octové, která může za typickou kyselou chuť, obsahuje jablečný ocet vitamíny (hlavně A, C a vitamíny skupiny B), minerální látky (draslík, železo, fosfor a vápník), enzymy, aminokyseliny a antioxidanty. A právě tyto složky mohou příznivě působit na naše zdraví, pokud jej vnitřně konzumujeme. Pozor, vždy je potřeba ho ředit v poměru 1 lžička – 2 lžíce na sklenici vody.
A tady je moje letošní nadšení – oxymel. Je to tradiční směs medu, jablečného octa a bylin. Krásně chutná a přitom podporuje imunitu, ulevuje při nachlazení nebo bolesti v krku. Připravíš ho jednoduše: bylinky zaliješ octem, přidáš med a necháš louhovat (v poměru 1:1:1 dílu). Výsledek? Sirup, který si zamiluje celá rodina.
A nesmím zapomenout na moje srdcovky – živé kvašené limonády. Jablečný ocet můžeš použít jako startér, aby se nápoj rozběhl a naplnil probiotiky. Přesně tomu se věnuji ve webináři „Kvašená domácí limonáda“. Pokud tě láká bublavá domácí výroba a chceš se naučit různé kombinace, zvu tě mezi nás. 💚
Je to kouzelný elixír, který ti pomůže od jara do zimy – v kuchyni, v koupelně i v domácí přírodní lékárničce.
A protože si ho zvládneš vyrobit z obyčejných slupek, už nikdy se na zbytky nebudeš dívat stejně.
Napiš mi, pokud ti nebude s jeho výrobou něco jasné nebo protože se chceš podělit o své úspěchy!
Krásné dny plné chutí!
Krom svých úspěšných i neúspěšných zkušeností jsem při psaní článku čerpala z:
Díky za takovou spoustu informací.
Zrovna jsem uvažovala že ho půjdu koupit. Tak ne. Vyrobím si ho.
Akorát – jak poznám, dá se poznat, že jsem něco pokazila, případně jak se pozná kdyby se zkazil (mám teď na mysli při skladování)?
Když je hotový, tak díky své kyselosti se téměř nekazí. Největší nebezpečí je, pokud se nemíchá pravidelně, když alkoholově kvasí, to potom může chytit plíseň. Když probíhá octové kvašení, je důležité, aby bylo cítit příjemné octové aroma – ale já už jsem možná divná, protože znám pár lidí, kterým octové aroma určitě nepřijde příjemné. 🙂