jablečný ocet doma dělaný

Aktualizováno: Jablečný ocet – kouzelný pomocník v kuchyni, domácnosti i lékárničce 🍎✨

Tento článek, původně napsaný před časem, jsem právě osvěžila s čerstvými tipy – přidala jsem recept na oxymel, fermentované limonády, pár tajných triků pro krásu i domácí lékárnu. Protože jablečný ocet je prostě víc než jen ocet! 🍏

Proč zrovna jablečný ocet?

Nepasterizovaný jablečný ocet v sobě skrývá tolik možností, že se doma stane nenahraditelným:

  • v kuchyni,
  • při úklidu,
  • v péči o tělo,
  • pro podporu zdraví,
  • i jako startér kvašení.

A nejlepší na tom je, že si ho můžeš snadno vyrobit doma – klidně jen ze slupek nebo padančat. A pokud ho naliješ do pěkné lahvičky, máš skvělý domácí dárek (třeba i k Vánocům 🎁).

Jak si ho vyrobit

Překvapivě potřebuješ jablka. Můžeš však použít padančata, přemrzlá či jinak vzhledově nehezká nebo slupky a ohryzky. Díky tomu zpracuješ i to, co by jinak skončilo v lepším případě na kompostu.

Je lepší, pokud jablka nejsou nijak stříkaná chemií během jejich pěstování. Jablka je totiž lepší příliš nemýt, aby se nesmyly divoké kvasinky, které žijí právě na jejich povrchu. Takže raději použij malá nevzhledná jablka ze zanedbaného sadu nebo od méně frekventované silnice než ty naleštěná z obchodu.

Osobně si vyrábím ocet z padaných jablek na konci léta a na podzim. Ale v průběhu zimy pak mám na okně další sklenici na jeho výrobu, kam průběžně přidávám právě ty slupky z jablek, jejich jadřince, ohryzky a případně nedojedené kousky, které jsou okoralé – nikdo už je nechce jíst, ale jinak jim nic není.

Ocet vyráběný ze slupek a jadřinců jablek.

Postup krok za krokem

  1. Pokud máš připravený materiál, stačí vzít nějakou větší nádobu – třeba 3litrovou sklenici na okurky a naplnit ji do půlky nastrouhanými či nakrájenými jablky, jejich slupkami, jadřincemi a jinými jablečnými odkrojky. Obecně platí, čím menší kousky jablek jsou, tím rychleji probíhá kvašení a postupná přeměna na ocet.
  2. Potom doplň vodou a přidej cukr podle toho, jak sladká jsou jablka (2-4 lžíce cukru na 1 litr vody). Pokud máš k dispozici pouze vodu chlorovanou nebo vodu, jejíž kvalita nemáš ověřenou, je lepší vodu převařit a nechat vychladnout.
  3. Pokud chceš proces výroby urychlit, přidej lžící jiného nepasterizovaného jablečného octa nebo octovou matku z jiného octa – nastartuješ tak kvašení.
  4. Zakryj sklenici kouskem látky (třeba látkovým kapesníkem) a připevni ke sklenici gumičkou nebo provázkem. To je důležité kvůli tomu, aby se sklenice nedostaly malé mušky octomilky. Lahev je potřeba mít v teple a na světle, aby kvašení snadno probíhalo.
  5. Každý den jednou až dvakrát promíchej směs čistou lžící. Zabráníš tak plísni, směs provzdušníš a zlepšíš proces kvašení.
  6. Směs nejdřív začne bublat – to probíhá alkoholové kvašení. Hotovo je, když směs přestane bublat a pevný materiál klesne ke dnu.
  7. Potom nastupují bakterie rodu Acetobacter a aerobní kvasinky Mycoderma aceti. Ty zjednodušeně pojídají alkohol a mění ho na kyselinu octovou. A to je ten čas, kdy se vše mění na ocet.
  8. Teď je čas směs přecedit a naplnit lahve vznikajícím octem. Lahve jen přikryj víčkem, aby do nich mohl vzduch a odlož na 10 dní až 3 týdny, než bude ocet hotový. Už nic nemíchej. Přeměna na ocet může i nemusí probíhat ve tmě.
  9. Čím déle necháš ocet zrát (zapomeneš na něj třeba na rok), tím se stává ocet jemnějším a má zajímavější aroma.

Hotový ocet se nekazí. Případné zakalení nebo gelová blanka na povrchu je tzv. octová matka – můžeš ji použít jako startér/aktivátor dalšího kvašení.

Octová matka - co to je a jak ji využít

Jablečný ocet v kuchyni

  • Jablečný ocet můžeš použít jako ochucovadlo – třeba do zálivek, domácích majonéz či salátů.
  • Zároveň se hodí na nakládání masa a zeleniny.
  • Ocet totiž zvýrazňuje chuť, dodává jídlu další vůni, pikantnost a svěžest.
  • Pokud do octa přidáš nějaké bylinky, chilli nebo česnek a vyrobíš si úžasný aromatizovaný ocet. Část molekuly kyseliny octové se totiž podobá tuku. Díky tomu se v octu (na rozdíl od vody) dobře rozpouštějí aromatické sloučeniny koření a bylinek.
  • Ocet se používá i jako konzervant, bez něhož se různé recepty na nakládání zeleniny a hub neobejdou.
  • Z octu se dají udělat i osvěžující ovocné nápoje tzv. shruby, na které mě přivedl Vláďa Sojka z projektu Zkvašeno.
Porovnání barev octů podle toho, z kterých jablek byly vyrobeny.

Jablečný ocet při úklidu

  • Díky své kyselosti ničí bakterie a viry. Proto se hodí hlavně do koupelen a na toalety.
  • Pomáhá i při odstraňování vodního kamene a díky němu se dlaždičky, zrcadla, skla a nerezové baterie budou lesknout až oči přecházejí.
  • Výbornou vlastností octa je také schopnost neutralizovat pachy, což oceníš při úklidu lednice nebo při vyplachování odpadkového koše.
  • Při praní prádla můžeš naředěný ocet použít místo aviváže – rozjasní barvy a pomáhá vypláchnout zbytky mýdla či pracího prostředku z oblečení. Zároveň udržuje pračku v kondici bez vodního kamene.

Vadí ti jeho typické octové aroma?

I s tím jde pracovat. Stačí, když do octa naložíš slupky od citrusů, borovicové jehličí nebo třeba levanduli. Získáš tak voňavý a přírodní prostředek, který je připraven k použití.

Jablečný ocet v péči o tělo

  • Naředěný jablečný ocet (1 lžíce octa do sklenice vody) je dobrý na oplachování vlasů.
  • Zkus použít i jako tonikum při péči o pleť. Pleť rozjasní a může pomoci i při léčbě akné. Opět je potřeba ředit v poměru 1 lžíce octa do sklenice vody. Neředěný by mohl podráždit nebo popálit pokožku.
  • Pokud někoho trápí zapáchající a potící se nohy, je fajn pravidelně provádět koupele nohou, kdy se do lavoru nalije 1 sklenka jablečného octa. Pokud je v octu naložena například šalvěj, účinky se znásobují.
bylinky naložené v octu

Jablečný ocet jako podpora zdraví

Kromě kyseliny octové, která může za typickou kyselou chuť, obsahuje jablečný ocet vitamíny (hlavně A, C a vitamíny skupiny B), minerální látky (draslík, železo, fosfor a vápník), enzymy, aminokyseliny a antioxidanty. A právě tyto složky mohou příznivě působit na naše zdraví, pokud jej vnitřně konzumujeme. Pozor, vždy je potřeba ho ředit v poměru 1 lžička – 2 lžíce na sklenici vody.

Ocet a fermentované limonády 🥂

  • Jablečný ocet působí jako probiotikum díky jeho vzniku fermentací a podporuje tak různorodost střevního mikrobiomu, což se vždycky hodí.
  • Ocet díky svým vlastnostem je také výborným nosičem při výrobě bylinných tinktur bez alkoholu. Jednoduše zalijete vybrané bylinky octem tak, aby vše bylo ponořené a necháte přibližně měsíc macerovat. Občas je dobré macarát protřepat, ať se vše dobře vylouhuje.
  • Pokud štípance od bodavého hmyzu potřeš trochou octa – snížíš otok i svědění. Připrav si pro tento případ ocet, kde se louhovala levandule, a získáš ještě účinnější přípravek.

Novinka: Ocet jako součást domácích přírodních léků 🍯🌿

A tady je moje letošní nadšení – oxymel. Je to tradiční směs medu, jablečného octa a bylin. Krásně chutná a přitom podporuje imunitu, ulevuje při nachlazení nebo bolesti v krku. Připravíš ho jednoduše: bylinky zaliješ octem, přidáš med a necháš louhovat (v poměru 1:1:1 dílu). Výsledek? Sirup, který si zamiluje celá rodina.

Fermentované limonády

A nesmím zapomenout na moje srdcovky – živé kvašené limonády. Jablečný ocet můžeš použít jako startér, aby se nápoj rozběhl a naplnil probiotiky. Přesně tomu se věnuji ve webináři „Kvašená domácí limonáda“. Pokud tě láká bublavá domácí výroba a chceš se naučit různé kombinace, zvu tě mezi nás. 💚


Jak vidíš, jablečný ocet není jen obyčejný kuchyňský ocet!

Je to kouzelný elixír, který ti pomůže od jara do zimy – v kuchyni, v koupelně i v domácí přírodní lékárničce.

A protože si ho zvládneš vyrobit z obyčejných slupek, už nikdy se na zbytky nebudeš dívat stejně.

Napiš mi, pokud ti nebude s jeho výrobou něco jasné nebo protože se chceš podělit o své úspěchy!

Krásné dny plné chutí!



Krom svých úspěšných i neúspěšných zkušeností jsem při psaní článku čerpala z:

Neustále mě překvapuje, kolik nám zahrada může poskytnout hojnosti, když máme otevřené oči i mysl. Na své zahradě pěstuji ruku v ruce s přírodními zákony pestrou škálu zeleniny, ovoce i bylinek. Baví mě vše zpracovávat a hledat další možnosti využití pěstovaného i divokého! Mám radost, když mohu ostatním ukázat, jak si vytvořit vlastní jedlý ráj z toho, co je kolem k dispozici - snadno a elegantně!
Komentáře
  1. Dana Ostrovská napsal:

    Díky za takovou spoustu informací.
    Zrovna jsem uvažovala že ho půjdu koupit. Tak ne. Vyrobím si ho.
    Akorát – jak poznám, dá se poznat, že jsem něco pokazila, případně jak se pozná kdyby se zkazil (mám teď na mysli při skladování)?

    • Petra Fetrová napsal:

      Když je hotový, tak díky své kyselosti se téměř nekazí. Největší nebezpečí je, pokud se nemíchá pravidelně, když alkoholově kvasí, to potom může chytit plíseň. Když probíhá octové kvašení, je důležité, aby bylo cítit příjemné octové aroma – ale já už jsem možná divná, protože znám pár lidí, kterým octové aroma určitě nepřijde příjemné. 🙂

Napsat komentář: Petra Fetrová Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *