Jak jsem napsala již v Mém životě se zahradou, nebyla jsem vždy velkým příznivcem pěstování. Pokojové rostliny u mě dokonce spíše chřadly. Upřímně myslím, že za to mohla hlavně má nepravidelnost v zalévání.
Mojí první vlastní zahradou byla až terasa v Praze, kde jsem bydlela při studiích s mým budoucím manželem. Měli jsme štěstí a bydleli jsme sice ve starším malém bytě, ale s krásnou terasou. Obývání posledního patra domu a orientace bytu na jihozápad mělo své plusy i svá úskalí.
V teplém létě jsme si zde připadali jako v sauně. Rozpálený byt často nezchladl ani přes noc. Pozitivem však byl dostatek slunečního svitu a prostor na kytičky, jak mé zahradní experimenty nazýval můj partner.
Protože se mi při pobytu ve velkoměstě začalo brzy stýskat po zeleni, ve které jsem jako vesnická holka vyrostla a do té doby si ji příliš necenila, byla myšlenka ozelenění našeho venkovního prostoru jasně daná.
Tráva a jahody si rostly a prospívaly bez mého zvláštního přičinění. Stačilo je pouze zalévat. Četnost závlahy se samozřejmě odvíjela od počasí, ale zprůměrovala se na denně až obden.
Jahody nám příjemně plodily sem tam nějakou jahodu. Jelikož jsem je v truhlíku sázela střídavě s maceškami, byli i velmi dekorativní.
Další ozdobou byly překvapivě sedmikrásky. Obyčejné chudobky z trávníku, které jsem si sama vyrýpla, se bez konkurence jiných rostlin rozrostly a i jejich květy byly větší. Zároveň jejich odolnost vůči výkyvům počasí i mé péči je pasovala do role ideálních bezúdržbových rostlin. Byly to takoví poslové divoké přírody a do mé mysli zasely semínko pochybností, proč vlastně nepěstujeme „plevel“.
Později na terasu přibyly i květináče s bazalkou… Hodně květináčů, protože jejich pěstování ze semínek se ukázalo až směšně jednoduché a já neměla to srdce většinu vzešlých sazenic vyhodit.
Posledním nájemníkem naší městské zahrádky byla rajčata.
Bazalky představovaly vlastně moje první seznámení se s pěstováním vlastních rostlin ze semínek. A díky tomu, že to proběhlo tak úspěšně a snadno, jsem neztratila chuť pokračovat dále.
Potom, co malé rostlinky začaly pomalu lézt ze země, jsem zjistila, že vlastně nevím jak na ně. Jelikož jsem ze své přirozenosti člověk, který si rád zjistí co největší množství informací, začala jsem pilně hledat informace a studovat materiály, které se jich týkaly.
Nakonec jsem díky kombinací mnohých informací našla ideální a snadný způsob péče o ně.
Tyto bylinky je potřeba hlavně vhodně zastřihávat. Vlastně se tomu nedá říkat ani zastřihávání, spíše zaštipování nebo ještě lépe správně prováděný sběr. Důležité totiž je, abyste hned u malé rostlinky, té, co Vám vyleze ze země, utrhly vrchní dva lístky. Na rostlince musí zbýt minimálně ještě dva až čtyři listy.
Díky tomu, že odstraníte tyto lístky, donutíte rostlinu se rozvětvit. Pak necháte vyrůst několik dalších listů a proces zopakujete. Tak pokračujete dál a dál a rostlina se stává bohatší a bohatší. Při každém takovémto opečovávání rostliny získáte zároveň materiál, kterým můžete ochutit své pokrmy. Takže vlastně nejenže se staráte o rostliny, ale vy vlastně sklízíte to, kvůli čemu bazalku pěstujete.
Jinak je bazalka sice rostlina, která miluje slunce a díky němuž i intenzivněji voní, ale zároveň potřebuje dostatek vody. Její nedostatek se projeví rychle uvadáváním listů. Jestliže nedojde k jejich zežloutnutí nebo opadávání, lze tento deficit napravit jednoduše — zalitím. Skoro před očima pak uvidíte, jak se bazalka probírá opět ke své kráse!
Jak se dařilo bazalkám, tak se nedařilo mým rajčatům. A i když mě to velice zklamalo, nezanevřela jsem. Spíš mě to vyburcovalo k větší intenzitě studia. „Přece přijdu na způsob, jak na ně, ne?“ říkala jsem si. O tom, jak jsem zvítězila nad rajčaty, napíši brzy v dalším samostatném článku.
Na terase jsem trávila čas nejraději v podvečer. Sluníčko už jen příjemně hřálo a zlatilo vše kolem mě. Bazalky voněly díky jemnému vánku, který způsoboval i lehké šumění trávy. To vše dohromady tvořilo pocit klidu a přirozenosti.
A jen to potvrzovalo mé přesvědčení, že město a vše co nabízí je fajn, ale mé místo je někde jinde. Blíž k přírodě, blíž k tomu co mi přijde opravdovější a více smysluplnější.
Díky za tip, jak na bazalku! Já ji zaštipovala hala bala a moc esteticky nevypadala 😀
Jj zaštipování je základ – dá tvar a hodně materiálu k užitku 🙂
Letos se na bazalku také chystám více zaměřit, takže každá informace o jejím pěstování dobrá. V maringotkové „pěstírně“ se mi už zelená asi 30 rostlinek bazalky Italiano Clasico 🙂 PS: Kdy lze očekávat ebook ke stažení?
Dodělám grafiku a do konce týdne tu bude 🙂 Budu ráda, když pak dáte vědět, jestli Vám pomohl 🙂 Hezký den!
Petra
Bezva, tak to se budu těšit 🙂 Mohu pak poprosit o zaslání na e-mail lubos.moravec@gmail.com?
Jasně, pošlu odkaz na stažení 🙂