Čaj z větviček

Ano, čteš správně VĚTVIČKOVÝ ČAJ.
Mnoho keřů nebo stromů má totiž kůru a samotné větvičky jedlé a někdy dokonce léčivé. Navíc větvičky se sbírají většinou po opadání listů – takže se z nich lehce stane zimní čaj, i když se v létě neudělalo dostatek sušených bylinkových zásob.

Jak na to?

  • 1. Nasbírej větvičky hladké a mladé – nenapadené žádnou chorobou či škůdcem.
  • 2. Větvičky pak nastříhej na 2 – 5 cm kousky. S menšími se lépe manipuluje. Jdou snadněji přesypat do sklenice i dávkovat do konvice.
  • 3. Nastříhané kousky můžeš usušit nebo je opražit.
    Po opražení je čaj tmavší a má výraznější chuť. Osobně mám opražené raději, jelikož je to rychlejší než schnutí a ta barva výsledného čaje je prostě hezčí.
  • 4. Po opražení a vystydnutí (případně po uschnutí nepražených) přendej větvičky do uzavíratelné sklenice. Nezapomeň si pravidelně vychutnávat si výborný čaj s léčivými účinky.
větvičky připravené na pražení
Na obrázku vidíš větvičky růže šípkové, rakytníku a lípy připravené na pražení.

NÁVOD NA PŘÍPRAVU ČAJE
Vyber malou hrstku větviček a vař je v 1 l vody po dobu 10 minut.

Po scezení můžeš osladit medem nebo dochutit citrónem či nastrouhanými kdouličkami. Kdouličky jsou plody kdoulovce nazývané také český citrón.
O kdoulovci a jeho kouličkách se více dozvíš zde >>>

Jaké větvičky můžeš použít?

🔸 větvičky šípkové růže, nebo růže svraskalé či růže dužnoplodé
Podporují organismus a dobře chutnají.

🔸 větvičky rakytníku
Výborný pro podporu zdraví i jako podpůrný čaj při léčbě nachlazení. Prokázalo se, že mají protinádorovou aktivitu.

🔸 větvičky maliníku
Pro běžné pití.

🔸 větvičky ostružiníku 
Pro běžné pití.

🔸 větvičky lípy
Pomáhají k dobrému spánku. Sbírají se mladé konečky větví s pupeny.

🔸 větvičky rybízu černého
Krásně voní a chutnají po rybízu. Vhodné po prodělané nemoci – podporují zdraví.

🔸 větvičky aronie
Podporují obranyschopnost organysmu.

🔸 větvičky jasanu
Neutralizuje naše tělo. Čistí a povzbuzuje mysl, a proto je vhodný pro studenty i unavené maminky. Chutná lahodně, může se snadno stát jemnou náhradou zeleného čaje. Sbírají se mladé konečky větviček s pupeny.

🔸 větvičky trnky
Kůra tohoto obsahuje třísloviny, které povzbuzují trávení. Větvičky obsahují i kafrový olej, což je přírodní antibakteriální a protizánětlivý prostředek.

🔸 větvičky hlohu
Zklidňují mysl a pomáhají posilovat srdce.

Větvičky můžeš přidávat také do kvašených limonád. V tomto případě je přidávej ideálně čerstvé – budou na nich přirozeně se vyskytující kvasinky, které tento fermentovaný nápoj pěkně obohatí.

Jak na kvašené limonády ti poradím tady >>>

Tak co vyzkoušíš přidat větvičky do čaje nebo do limonády? Klidně mi napiš do komentáře, jestli znáš některý větvičkový čaj, budu jen ráda!

O větvičkovém čaji jsem mluvila také ve facebookové skupině Jedlá a přírodní zahrada TADY >>>.

Přeji den plný chutí ze zahrady a přírody 🧡

Neustále mě překvapuje, kolik nám zahrada může poskytnout hojnosti, když máme otevřené oči i mysl. Na své zahradě pěstuji ruku v ruce s přírodními zákony pestrou škálu zeleniny, ovoce i bylinek. Baví mě vše zpracovávat a hledat další možnosti využití pěstovaného i divokého! Mám radost, když mohu ostatním ukázat, jak si vytvořit vlastní jedlý ráj z toho, co je kolem k dispozici - snadno a elegantně!
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů